Οκτώ Μαρτίου, η μέρα που θυμίζει σε όλη την υφήλιο ότι ο γυναικείος πληθυσμός είναι 52% της παγκόσμιας κοινότητας, έχει δικαιώματα, δικό του λόγο και δε μπορεί να παραμένει στη σιωπή και στην υποτίμηση μιας ανδροκρατούμενης κοινωνίας.

Το γυναικείο κίνημα έτσι όπως εκφράστηκε και εδραιώθηκε τον 20ο αιώνα, είναι ένα από τα πιο ισχυρά ανατρεπτικά και απελευθερωτικά κινήματα που συγκλόνισαν τον κόσμο.
Αναφορές στην ιστορία του κινήματος για κατακτήσεις όπως ίση αμοιβή, για ίση εργασία, δικαίωμα στο δημόσιο χώρο, σπάσιμο του κατεστημένου ιδιωτικού χώρου, ως αποκλειστικά γυναικείου, θα ήταν μια επανάληψη που κάθε χρόνο την εξιστορούμε. Γιατί σε όλα τα δυτικά κράτη οι κατακτήσεις των γυναικών έχουν χαρτογραφηθεί στη νομοθεσία αλλά και στην ίδια την κοινωνική ζωή.
Βέβαια υπάρχουν και τα γνωστά σκαμπανεβάσματα και οι άτακτες υποχωρήσεις ανάλογα με τους ρυθμούς της παγκόσμιας οικονομίας. Όταν υπάρχουν αναταράξεις τότε τα βάρη πέφτουν κυρίως στις πλάτες των γυναικών.
Στη σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, όπου η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φέρνουν στην επιφάνεια το τι γίνεται σε κάθε γωνιά της γης, η εικόνα της γυναίκας με μπούρκα μας θυμώνει και μας αγανακτεί βαθύτατα.
Η αρπαγή νέων γυναικών για να ζευγαρώσουν, παρά τη θέληση τους με φανατικούς ισλαμιστές ένοπλους, αποτελεί την πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ιστορίας.
Βιασμοί, απαγορεύσεις για κάθε δικαιοπραξία, απαξίωση της ελεύθερης βούλησης για μάθηση και επιλογή της ελεύθερης διάθεσης κάθε κοινωνικής έκφρασης, είναι μερικά από αυτά που ισχύουν για τις γυναίκες των Ισλαμικών κρατών. Όχι βέβαια στο σύνολό τους, αλλού ισχυρότερα και αλλού ασθενέστερα.
Με απόλυτο σεβασμό στη θρησκευτική ιδεολογία αυτών των λαών, αυτές οι εκτροπές που γίνονται εν ονόματι θρησκευτικών ακροτήτων, δεν πρέπει να μας αφήνουν αδιάφορους.
Δεν πιστεύουμε πως υπάρχει έστω και μία γυναίκα όσο και θρησκευόμενη και αν είναι, η οποία να θέλει ή να επιθυμεί τη στέρηση της ελευθερίας του φύλου της.
Μπορεί να έχει προσαρμοστεί στις επιταγές του θρησκευτικού φονταμενταλισμού που της επιβάλλουν μια στάση ζωής και καθορίζουν την κοινωνική της συμπεριφορά αλλά μέσα της, είμαστε σίγουροι, ότι επιθυμεί να ορίζει η ίδια τον εαυτό της.
Κλείνω με την εικόνα της φίλης του Τζιχαντιστή που σκόρπισε το θάνατο στο Charlie Hebdo. Οι κάμερες στα δυτικά αεροδρόμια τη δείχνουν ντυμένη ευρωπαϊκά να κινείται ελεύθερα και οι εικόνες της στο διαδίκτυο με μπούρκα και όπλο στα χέρια.
Είναι φανερό ότι η ελευθερία και η ισοτιμία κατακτιέται μέσα από τους αγώνες των γυναικών, μακριά από ιδεοληψίες που μας κρατούν δέσμιες καταστροφικών αντιλήψεων παλαιότερων εποχών.Η μικρή διαφορά από το άλλο φύλο δεν πρέπει να έχει τόσο μεγάλες συνέπειες στην κοινωνική μας υπόσταση. Εμείς οι ίδιες μπορούμε να αλλάξουμε, απελευθερώνοντας τους εαυτούς μας αλλά παράλληλα και τους συντρόφους μας, διότι η γυναικεία φύση είναι συνυφασμένη με τη ζωή, την αρμονία και την ειρήνη.

 

Ζ. Κεσσαλίδου

 

Προσθήκη νέου σχολίου


Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd