Με το έργο «ΣΟΥΖΑΝΑ» και την θεατρική Ομάδα «Απόφαση» κλείνει την Κυριακή 15 Φεβρουαρίου ο κύκλος από τις «Θεατρικές Πρεμιέρες 2015» που στόχο έχουν την προώθηση της τοπικής θεατρικής παραγωγής και τη στήριξη των θεατρικών ομάδων της πόλης και τείνουν να καταξιωθούν στη συνείδηση του θεατρόφιλου κοινού της πόλης.

Έτσι, την Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου, στις 9 μ.μ., η θεατρική ομάδα Απόφαση παρουσιάζει το έργο του Νορβηγού συγγραφέα Γιον Φόσσε «Σουζάνα» στο Δημοτικό Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο 14/2 στις 9 μ.μ. και την Κυριακή 15/2, στις 7 μ.μ.

Η μετάφραση, η σκηνοθεσία και τα σκηνικά είναι του ιδρυτή της ομάδας Θάνου Μπουλουγρά, οι φωτισμοί του Jean Michel Perrenoud, η κίνηση της Μαριάνας Βογιατζή. Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Πέτροβα (Ηλικιωμένη Σουζάνα) Μαριάνα Βογιατζή (Νεαρή Σουζάνα) και Έλλη Τρίμη (Λίνε Γιάκοπσεν).

Το έργο αυτό, που ανεβάζεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ήταν μια ανάθεση της Νορβηγικής Τηλεόρασης στον Γιον Φόσσε, για ένα θεατρικό κείμενο με θέμα τη ζωή του Ερρίκου Ίψεν. Ο διάσημος Νορβηγός παρουσιάζεται από τον Φόσσε μέσα από τη ζωή της συζύγου του Σουζάνας. Διατρέχοντας τα γεγονότα που σημάδεψαν τη ζωή της, στέκει επίμονα απέναντι στα τραύματα της, για να φτάσει τελικά στην αποδοχή και τη συμφιλίωση.
Ο πλήρης τίτλος της παράστασης είναι «Σουζάνα-εκδοχή Α΄», δεδομένου ότι χρησιμοποιείται εδώ τμήμα του αρχικού κειμένου, με άξονα τον λόγο της Ηλικιωμένης Σουζάνας, σε αντιπαράθεση τόσο με τη Νεαρή Σουζάνα όσο και με τη βουβή φιγούρα της Υπηρέτριας Λίνε Γιάκοπσεν, που υπήρξε η μητέρα του νόθου γιού του Ίψεν.
Η ομάδα «Απόφαση» σχηματίστηκε στη Θεσσαλονίκη, πριν από τέσσερα χρόνια, από τους Θάνο Μπουλουγρά, Μαριάνα Βογιατζή, Λία Ζωγράφου, Μαρία Πέτροβα και Νίκη Γιάνναρη. Η πρώτη της εμφάνιση ήταν μια δεκάλεπτη παράσταση στο πλαίσιο του ομαδικού πρότζεκτ «Απογραφή Πληθυσμού», στα 46α Δημήτρια (2011). Ακολούθησε η παράσταση «Κρυφά» (συνδυασμός ενός σύντομου κειμένου του Γιόν Φόσσε και ενός δεύτερου της Νίκης Γιάνναρη, 2012) και, την επόμενη χρονιά, στην Ανοιχτή Σκηνή του Δήμου Θεσσαλονίκης, μια συρραφή μονόπρακτων του Χάρολντ Πίντερ με τον τίτλο «Η σιωπή της Ντόρις» (2013). Οι δύο πρώτες παραστάσεις ήταν συμπαραγωγή με την ομάδα «Μαύρος Γάντζος».


Εισιτήρια: 10 & 8 ευρώ.
Ώρες ταμείου: Παρασκευή-Σάββατο 6-9, Κυριακή 5-7 (τηλ. 2310. 458591).
Πληροφορίες-κρατήσεις: 6984 156999.

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd