Την πολιτική προσφορά, την αγωνιστικότητα, τη διορατικότητα, την ανιδιοτέλεια και το ήθος του ιστορικού ηγέτη της αριστεράς και προέδρου της "Ενιαίας Δημοκρατικής Αριστεράς" (ΕΔΑ), Ιωάννη Πασαλίδη, ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους, οι συμμετέχοντες στο πολιτικό μνημόσυνο, το οποίο τελέστηκε το απόγευμα στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς Θεσσαλονίκης, με αφορμή τα πενήντα χρόνια από το θάνατο του ιστορικού ηγέτη.
Στεφάνι στη μνήμη του κατέθεσε, εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, ενώ, μεταξύ άλλων, δήλωσε: "Θα ήθελα να μεταφέρω σε όλους την εκτίμηση του προέδρου της Βουλής και πιστεύω, της μεγάλης πλειοψηφίας της, για την εμβληματική αυτή φυσιογνωμία και του ελληνικού κοινοβουλευτισμού, αλλά και του ανθρώπου που η αριστερά του χρωστά πάρα πολλά, γιατί πραγματικά την έστησε στα πόδια της στις πιο δύσκολες στιγμές". Ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε, ότι ο Γιάννης Πασαλίδης, εκτός από σημαντική πολιτική προσωπικότητα της Ελλάδας, υπήρξε και σημαίνουσα προσωπικότητα, της "διεθνούς αριστεράς" (διετέλεσε, αμέσως μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση, υπουργός (μενσεβίκος) στην τοπική κυβέρνηση της Γεωργίας) και υπενθύμισε τη διορατικότητα των επισημάνσεών του προς την τότε σοβιετική ηγεσία για ζητήματα εθνοτήτων και αυτοδιάθεσης των λαών, οι οποίες, όπως είπε, αποδείχθηκαν "δυστυχώς, προφητικές" και για "τις μετέπειτα εξελίξεις στη χώρα αυτή". Ο κ. Μηταφίδης, σημείωσε, ότι οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα έχουν στόχο να γίνει γνωστή η πολυδιάστατη προσωπικότητα, το πολιτικό ήθος και η δράση του ιστορικού στελέχους της αριστεράς.
"Έδειξε ένα πνεύμα βαθιά ανθρωπιστικό και ένα πνεύμα δυναμισμού, ταυτόχρονα, είχε ασυμβίβαστες ιδέες, έδωσε αγώνες για τη δημοκρατία για την ελευθερία της έκφρασης και για αυτό διώχθηκε και υπέστη συνέπειες", είπε ο εγγονός του Ι. Πασαλίδη, δικηγόρος, Γιάννης Νισύριος. Υπενθύμισε ότι η ταφή έγινε στα κοιμητήρια της Καλαμαριάς, που ήταν και η τελευταία του επιθυμία, υπό συνθήκες άκρατης τρομοκρατίας και αστυνομοκρατίας, την περίοδο της δικτατορίας. "Νομίζω, ότι είναι η συνεισφορά του μεγάλη ιδιαίτερα στην αριστερά, την ανέδειξε σε αξιωματική αντιπολίτευση εννιά χρόνια μόλις, μετά την αιματοχυσία του 1946-49. Έδωσε αγώνες για την εθνική ανεξαρτησία, για τις γερμανικές αποζημιώσεις - ήταν η ΕΔΑ η πρώτη, η οποία έθεσε θέμα γερμανικών αποζημιώσεων" συνέχισε ο κ. Νισύριος και πρόσθεσε: "έθεσε τις βάσεις για το ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς, προσφέροντας στο κοινωνικό σύνολο και διωκόμενος για τις ιδέες του. Και νομίζω ότι όλη αυτή η συνεισφορά του αναγνωρίζεται και σε αυτό που γίνεται τώρα, που μετά από πενήντα χρόνια η πολιτεία τιμά τη μνήμη του".
Η κεντρική εκδήλωση στη μνήμη του Ιωάννη Πασαλίδη προγραμματίζεται να γίνει στις 27 Απριλίου, στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, όπου προσκλήθηκαν να παραβρεθούν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο ιστορικός Ηλίας Νικολακόπουλος, η ιστορικός Ιωάννα Παπαθανασίου, κ.α.
"Συνέδεσε τη ζωή του, κοντά στον άνθρωπο, με τους αγώνες για την αποκατάσταση της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης σε αυτόν τον τόπο", τόνισε ο δήμαρχος Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης, ενώ ο δημοσιογράφος, Σπύρος Κουζινόπουλος, ανέφερε ότι ο Γιάννης Πασαλίδης χαρακτηρίστηκε, ως ο "γιατρός των φτωχών" γιατί δεν έπαιρνε ποτέ χρήματα από τους ανήμπορους, από τους φτωχούς ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας και πρόσθεσε: "υπήρξε πρόεδρος κόμματος και βουλευτής για πέντε κοινοβουλευτικές περιόδους και παρόλα αυτά, πέθανε χωρίς να υπάρχει ούτε καν κεραμίδι στο όνομα του και αυτό αξίζει να αναφέρεται, σε μια τέτοια εποχή".
Η Καίτη Τσαρουχά, κόρη του ιστορικού στελέχους και βουλευτή της ΕΔΑ Γιώργη Τσαρουχά, υπενθύμισε ότι ο Γιάννης Πασαλίδης "ήταν για μήνες, σε κατ' οίκον κράτηση, κατά την περίοδο της δικτατορίας, ενώ θυμήθηκε ότι όταν πέθανε για να φτάσουν οι τότε συναγωνιστές του στην πλατεία Αγία Σοφίας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, χρειάστηκε να "σπάσουν" τον αστυνομικό κλοιό, που είχε τοποθετήσει το δικτατορικό καθεστώς.
Στο πολιτικό μνημόσυνο παραβρέθηκαν, επίσης, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Στέλιος Παππάς, στελέχη της αριστεράς, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ στεφάνι κατέθεσαν, επίσης, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης, Κώστας Πασαλίδης, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων, συνδέσμων αγωνιστών της εθνικής αντίστασης, αντιδικτατορικοί αγωνιστές, κ.α.
Η εκδήλωση έκλεισε υπό τους ήχους της ποντιακής λύρας, με ένα παραδοσιακό τραγούδι του πόντου, αφιερωμένο στη μνήμη του ιστορικού στελέχους της αριστεράς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Ανατολικών διοργανώνει προβολή της ταινίας: "Reds". Tην ταινία θα παρουσιάσει ο σκηνοθέτης Μιχάλης Αγραφιώτης ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συζήτηση.

Η προβολή θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 21/12 στις 19.00 στο Remezzo στην Αρετσού Καλαμαριάς (Πλαστήρα 2).

 

Η βία είναι "προτέρημα" της Δεξιάς, κ. Μητσοτάκη!

Ο κ. Μητσοτάκης ανακάλυψε πως "η βία προέρχεται αποκλειστικά από την Αριστερά", όπως δήλωσε μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Politico.
Ξεχνάει, προφανώς, τις φυλακές, τις εξορίες στη Γυάρο και τη Μακρόνησο, τον θάνατο του Λαμπράκη, του Πέτρουλα, του Τεμπονέρα, του Φύσσα. Ξεχνάει, μάλλον, τους τραμπουκισμούς της δεξιάς, τους Κενταύρους και τους Ρέιντζερς, τον κ. Βορίδη με το τσεκούρι, τους μπράβους της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, τη βίαιη αστυνομική καταστολή επί κυβέρνησης Σαμαρά και πολλά άλλα.
Για την ανωτέρω δήλωση του κ. Μητσοτάκη, βαρύτατες ευθύνες φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας, που έχουν γκρεμίσει πλήρως τον όρο "Αριστερά" με τις πολιτικές τους και επιτρέπουν στη Δεξιά να στοχοποιεί, να ραπίζει και να τσουβαλιάζει την Αριστερά.
Ο κ. Μητσοτάκης ας προσέχει, όταν προσπαθεί να "μαζέψει" τους ακροδεξιούς νεοδημοκράτες ή όταν προσπαθεί να ψαρέψει ψήφους στα πενταβρώμικα νερά της ΧΑ.
Η βία είναι βία. Δεν υπάρχει καλή και κακή. Καμία μορφή βίας δεν είναι αποδεκτή. Δυστυχώς, για τον κ. Μητσοτάκη, η ιστορία δεν παραχαράσσεται, είναι με αίμα βαμμένη. Ευτυχώς, οι δημοκρατικοί και προοδευτικοί πολίτες δεν έχουν κοντή μνήμη και δεν ξεχνούν τι σημαίνει Δεξιά...

Tζίνεβης Χάρης
Πολιτικός Επιστήμονας – Αν. Γραμμ. ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς – Υπ. Οργανωτικού Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Θεσ/νίκης

 

Οι Κομματικές Οργανώσεις του Δήμου Καλαμαριάς σας προσκαλούν στο διήμερο εκδηλώσεων, 10 και 11 Οκτώβρη, αφιερωμένο στα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο θεατράκι «Τραπεζούντος» της οδού Χιλής στην Καλαμαριά.


Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:
-    Τρίτη 10 Οκτώβρη, στις 19.00: Προβολή της ταινίας «Ο δρόμος προς τη ζωή» του Νικολάι Εκκ.
-    Τετάρτη 11 Οκτώβρη, στις 19.00: Παρουσίαση του βιβλίου «Οι Έλληνες στη διαδικασία οικοδόμησης του Σοσιαλισμού» του Αναστάση Γκίκα, από τον Θεοδόση Κωνσταντινίδη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.


Στη διάρκεια των εκδηλώσεων θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», αφιερωμένες στα 100 χρόνια της Οκτωβριανής επανάστασης.

 

Με κεντρικό σύνθημα «Πρ. Στρ. Κόδρα: Από χώρος εγκατάλειψης, ανάσα ζωής  για όλη τη Θεσσαλονίκη», η «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» (ΡΕΚΚ) διοργανώνει στις 12 Ιουνίου, ημέρα Δευτέρα και ώρα 6μμ, μέσα στο πρ. Στρ. Κόδρα (Καλαμαριά), ανοιχτή εκδήλωση , στην οποία θα παρευρεθεί και θα παρέμβει ο Υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης σε ένδειξη ιδιαίτερου ενδιαφέροντος της Κυβέρνησης για τη δρομολόγηση οριστικών λύσεων στην κατεύθυνση αξιοποίησης του χώρου με  δημιουργία Υπερτοπικού Πάρκου Πρασίνου.


Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στη μνήμη του αείμνηστου Μένιου Αλεξιάδη, ιστορικού στελέχους της Αριστεράς και άλλοτε Δημάρχου Καλαμαριάς, που έδωσε αγώνες για την προστασία και νομική θωράκιση του χώρου.
Θα ακολουθήσει δενδροφύτευση ενός δένδρου αφιερωμένου σε αυτόν.


Στην εκδήλωση καλούνται να συμμετάσχουν όλοι οι πολίτες της Καλαμαριάς.

Ιδιαίτερα καλούνται η σημερινή δημοτική αρχή, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, οι δημοτικές και περιφερειακές παρατάξεις, Βουλευτές της Α Θεσσαλονίκης , συλλογικότητες, κινήσεις και σύλλογοι της περιοχής, αιρετοί από όλο το Πολεοδομικό Συγκρότημα και  εκπρόσωποι των κινημάτων για τη διεκδίκηση της απόδοσης των πρώην στρατοπέδων στις τοπικές κοινωνίες.


Από το Γραφείο Τύπου της ΡΕΚΚ 
Καλαμαριά, 29.5.2017

 

Ανακοίνωση της ΡΕΚΚ:

Άλλη μία επίθεση – με «υπογραφή» - στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς

Δεν μας αρέσει η δικαιοσύνη;  Φταίει ο……ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση!
Αυτή η σκέψη φαίνεται ότι κυριαρχεί στο μυαλό ορισμένων ανθρώπων,  που επιδιώκουν να ευαισθητοποιήσουν την ελληνική κοινή γνώμη για τις δικαστικές περιπέτειες του Τάσου Θεοφίλου. Αυτό μαρτυρεί ιδεολογική σύγχυση για το ρόλο των θεσμών και τη διάκριση μεταξύ κομμάτων, στοιχείων της δημοκρατίας.  και των μηχανισμών που απονέμουν  δικαιοσύνη.

Έτσι, άγνωστα άτομα σήμερα το μεσημέρι πέταξαν κόκκινη μπογιά στην πρόσοψη των γραφείων του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ Καλαμαριάς και «τρυκάκια» με περιεχόμενο «Άμεση απελευθέρωση του αναρχικού-κομμουνιστή Τάσου Θεοφίλου», «Κράτος και κεφάλαιο οι μόνοι τρομοκράτες», «Ούτε ποινικές ούτε πολιτικές μπουρλότο και φωτιά σ’ όλες τις φυλακές».

Σημειώνεται ότι ο Τάσος Θεοφίλου, που ανήκει στον αντιεξουσιαστικό χώρο δικάζεται σε δεύτερο βαθμό στο Εφετείο Αθηνών, διότι του αποδίδεται  συμμετοχή  σε αιματηρή  ληστεία, που έλαβε χώρα  στην Πάρο το 2012 καθώς και  συμμετοχή και ένταξη στη  «Συνωμοσία Πυρήνων  της Φωτιάς», κατηγορία η οποία είχε πρωτόδικα απορριφθεί. Αδύνατο να αντιληφθεί κάθε λογικός άνθρωπος πως συσχετίζεται η ενέργεια αυτή με την επιδιωκόμενη ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, τη διαμαρτυρία ή την  άσκηση πίεσης για την αθώωσή του Τάσου Θεοφίλου και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, και η κυβέρνηση, την οποία στηρίζει,  που έχουν  επιδείξει διαχρονικά και χωρίς διακρίσεις ιδιαίτερη ευαισθησία στα ανθρώπινα δικαιώματα,  θα πρέπει να ταυτίζονται με τους μηχανισμούς απονομής δικαιοσύνης, κάτι που προφανώς, όπως αποδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις, δεν ισχύει.
            Από το Γραφείο Τύπου
            Καλαμαριά, 6.7.2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΦΙΛΗ ΣΤΗ ΚΑΛΑΜΑΡΙΑ

Το ΠΑΣΟΚ Καλαμαριάς αποδοκιμάζει με τον πιο έντονο τρόπο την προκλητική παρουσία του πρώην Υπουργού Παιδείας και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη στην Καλαμαριά. Ο γνωστός στο πανελλήνιο για τις απόψεις ότι δεν υπήρξε γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο χώρο του Δημοτικού Θεάτρου Μελίνα Μερκούρη εάν θα ζητήσει συγνώμη από τους ποντίους για τη δήλωσή του αυτή, επέλεξε να αδιαφορήσει επιδεικτικά. Η ρητή αναγνώριση της γενοκτονίας από την Βουλή των Ελλήνων δεν επιδέχεται ανιστόρητες αμφισβητήσεις με την επίφαση δήθεν περισπούδαστων επιστημονικών ακροβασιών. Ο κύριος Φίλης και όσοι τον υποστηρίζουν για τις απόψεις του αυτές, δεν έχουν θέση στην Καλαμαριά των προσφύγων παππούδων μας. Η πρόκληση του κοινού αισθήματος των πολιτών της Καλαμαριάς λίγες μέρες μετά την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου, είναι ανεπίτρεπτη. Απέναντι σε όσους πιστεύουν ότι η συζήτηση για την γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού είναι σήμερα παρωχημένη, αδιάφορη ή ίσως ενοχλητική εμείς θα επιμείνουμε και θα συνεχίσουμε με όλες μας τις δυνάμεις να υπερασπιζόμαστε και να προστατεύουμε την ιστορική μνήμη της Καλαμαριάς μας!

DMC Firewall is developed by Dean Marshall Consultancy Ltd