ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στο Kalamarianews.gr
 
Ρωτήσαμε τον υποψήφιο Δήμαρχο Δημήτρη Αρκούδη και αυτός μας απάντησε:
 
 
Είστε ο νεότερος υποψήφιος Δήμαρχος στη Βόρεια Ελλάδα! Επίσης, βλέπουμε ότι στο ψηφοδέλτιό σας έχετε πολλούς νέους. Εκτός από την ηλικία, τι νέο φέρνετε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση;
 
Δημήτρης Αρκούδης: Η δημοτική μας κίνηση αλλά και η υποψηφιότητα μου προέκυψαν ακριβώς από την ανάγκη να ανανεωθούν οι αντιλήψεις και οι νοοτροπίες που επικρατούν στην τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά στην Καλαμαριά. Η απλή αναλογική αλλάζει την πίστα στους δήμους και στις περιφέρειες, ενισχύει την δημοκρατία και μας βοηθάει να εγκαταλείψουμε μια για πάντα το μοντέλο του Δημάρχου – Ηγεμόνα που λύνει και δένει. Αυτό ίσως να φέρει αναταραχή και αμηχανία στους «έμπειρους», σε αυτούς που χρόνια είναι στα πράγματα, γιατί τους χαλάει την σούπα. Εμείς προτάσσουμε την συλλογική απόφαση και δημιουργία, βάζουμε στο προσκήνιο τους πολίτες και την συμμετοχή τους και καταθέτουμε την απειρία μας για το πώς γίνονταν τα πράγματα μέχρι τώρα, επιδιώκοντας να φέρουμε καινούργιες αντιλήψεις, ιδέες και οράματα. Η Καλαμαριά πρέπει να γίνει μια σύγχρονη πόλη, πράσινη, ανοιχτή, τόπος νεανικής δημιουργίας και ζωντάνιας.
 
Εμφανιστήκατε σχετικά αργά στην κούρσα των εκλογών. Τι θα απαντούσατε σε αυτούς που ενδεχομένως σας χαρακτηρίσουν “ουρανοκατέβατο” ή “κομματική επιλογή”;
 
Δ.Α: Εμφανιστήκαμε αργά ακριβώς γιατί επιδιώξαμε να μπούμε με ειλικρίνεια σε διάλογο με τις δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις πάνω σε συγκεκριμένα πολιτικά επίδικα και αιχμές. Δυστυχώς για ακόμη μία φορά ορισμένοι φάνηκαν κατώτεροι των περιστάσεων και της εποχής και επέλεξαν προσωπικές στρατηγικές και λογικές αναγνωρισημότητας. Το αν η υποψηφιότητα μου είναι ουρανοκατέβατη επειδή δεν είμαι γνωστός, λέω ότι αυτό δεν με ενοχλεί. Δεν με ενοχλεί γιατί ποτέ δεν ασχολήθηκα με την πολιτική με όρους καριέρας και δημοσίων σχέσεων. Υπάρχει εν γένει μια υποκριτική συζήτηση στο επίπεδο του δημόσιου διαλόγου σχετικά με την συμμετοχή των νεών στα κοινά. Νομίζω ότι οι νέοι και οι νέες, η γενιά μου, άσχετα με τα όσα μπορεί να τους προσάψουν πρέπει να βγουν μπροστά και να διεκδικήσουν. Για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης, η στήριξη της παράταξης μας από τον ΣΥΡΙΖΑ και την έως τώρα δημοτική παράταξη της ριζοσπαστικής αριστεράς στην Καλαμαριά, την ΡΕΚΚ είναι δεδομένη και πια γνωστή. Δεν θα κρυφτούμε πίσω από λογικές δήθεν ανεξαρτησίας, αλλά δηλώνουμε ευθαρσώς ότι έχουμε ταυτότητα και παρακαταθήκη τις αξίες της ριζοσπαστικής αριστεράς.
 
arkoudisΠοιο πιστεύετε ότι είναι το σημαντικότερο πρόβλημα στην Καλαμαριά αυτή τη στιγμή;
 
Δ.Α.: Η Καλαμαριά έχει μια συνισταμένη προβλημάτων και συνεπώς απαιτείται και ένα ολιστικό πρόγραμμα ώστε η Καλαμαριά να αλλάξει. Νομίζω καίρια ζητήματα και πρωταρχικά για την παράταξή μας είναι η ποιότητα ζωής και η νεολαία. Ποιότητα ζωής σε δύο άξονες, καθαριότητα και ελεύθεροι χώροι. Να κάνουμε απλά πράγματα όπως το καθάρισμα των πεζοδρομίων και το πλύσιμο των κάδων αλλά και να γίνουμε επιτέλους ένας πράσινος δήμος που δεν θα ρυπαίνει αλλά θα αξιοποιεί τις νέες μορφές διαχείρισης απορριμμάτων προστατεύοντας το περιβάλλον και εξοικονομώντας πόρους. Η Καλαμαριά είναι μια πόλη περίκλειστη μια πόλη πυκνοκατοικημένη. Αυτό σημαίνει ότι οι ελεύθεροι χώρο το Κόδρα, το κτήμα Σηφάκη, οι καπναποθήκες πρέπει να αξιοποιηθούν, να καταστούν προσβάσιμοι και να επιτρέψουν στην Καλαμαριά να ανασάνει. Όσον αφορά τη νεολαία τη γενιά μου, το δυστυχές γεγονός είναι ότι οι νέοι και οι νέες φεύγουν από την Καλαμαριά. Εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο και τόπο στους νέους και τις νέες να συμμετέχουν και να δημιουργήσουν, μέσα από δημοτικά συμβούλια νέων, στέκι Νεολαίας της πόλης μας, πρόσβαση στον πολιτισμό.
 
Με εσάς για Δήμαρχο τα δημοτικά τέλη θα παραμείνουν τα ίδια;
 
Σε αυτά τα πράγματα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί αφορούν άμεσα, τις μεσαίες και κατώτερες κοινωνικές τάξεις, τους πιο αδύναμους. Εμείς δεν λέμε ότι την επόμενη μέρα θα μειώσουμε τα δημοτικά τέλη. Υπάρχουν όμως ορισμένα ζητήματα που μπορούν να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Υπάρχουν τεράστια αποθεματικά στα ταμεία του Δήμου που παραμένουν αναξιοποίητα, την στιγμή που τα δημοτικά τέλη στον Δήμο Καλαμαριά είναι από τα από τα υψηλότερα στο πολεοδομικό συγκρότημα. Δεύτερον, αν ο δήμος επιτέλους πάρει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της εναλλακτικής διαχείρισης των απορριμμάτων, τότε και ο δήμος θα πληρώνει λιγότερα αλλά και τους πολίτες θα μπορεί να ανακουφίσει δίνοντας τους και κίνητρα ώστε να συμβάλλουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Τρίτον είναι δεδομένο ότι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν πληγεί από την κρίση όπως άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άνθρωποι που βρίσκονται για διάφορους λόγους εκτός παραγωγικής διαδικασίας, δεν μπορεί να επιβαρύνονται και να δίνουν ενώ δεν έχουν.
 
Μετά την απόδοση του πρώην στρατοπέδου Κόδρα στο Δήμο μας, ποιο είναι το δικό σας σχέδιο για την αξιοποίησή του;
 
Δ.Α: Η απόδοση του στρατοπέδου Κόδρα αποτέλεσε τομή και δικαίωσε τους αγώνες του λαού της Καλαμαριάς. Συνεπώς δεν μπορεί από την συζήτηση για την αξιοποίηση του χώρου να απουσιάζουν οι πολίτες. Η διαβούλευση και η συμμετοχή των πολιτών στα έργα που πρέπει να γίνουν στην κατανομή του προϋπολογισμού είναι απαραίτητη και θα πρέπει να είναι μαζική και έντονη. Δύο επίπεδα σχεδιασμού. Αμεσα να καθαριστεί και να φωτιστεί ο χώρος, να καταστεί προσβάσιμος και ασφαλής για τους πολίτες της Καλαμαριάς. Είναι δεδομένο ότι θα έπρεπε ήδη να έχουν αξιοποιηθεί οι εκτάσεις που έχουν παραχωρηθεί με έναν ήπιο σχεδιασμό, που θα ενταχθεί στο γενικότερο και πιο μακροπρόθεσμο και η αδράνεια της σημερινής διοίκησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί. Στο μακροπρόθεσμο πλάνο οφείλουμε να δούμε πως και με την σύσταση ενός φορέα διαχείρισης θα γίνει το Κόδρα ένα πάρκο υπερτοπικού χαρακτήρα με ήπιες ανοιχτές αθλητικές εγκαταστάσεις, με καλλιτεχνικά δρώμενα σε συνεργασία με άλλους Δήμους και φορείς της πόλης μας, ένας πόλος έλξης για όλη την Θεσσαλονίκη.
 
Ο νέος εκλογικός νόμος ευνοεί τις συνεργασίες. Με ποια ή ποιες από τις άλλες παρατάξεις θα συνεργαζόσασταν μετά τις εκλογές;
 
Δ.Α: Ο νέος εκλογικός νόμος πρώτα και κύρια ευνοεί τον διάλογο πάνω σε πολιτικά επίδικα και θέσεις. Εμείς με αυτήν την λογική θα πορευτούμε, χωρίς να δίνουμε σε κανέναν λευκή επιταγή. Συνεργασίες πάνω σε ζητήματα που μπορούμε να συμφωνήσουμε προς όφελος της Καλαμαριάς και των πολιτών της. Από όλο αυτό, είναι σαφές ότι εξαιρείται η παράταξη των νεοναζί δολοφόνων της Χρυσής Αυγής στην οποία στεκόμαστε απέναντι και θεωρούμε πως καμία θέση δεν έχουν στην προσφυγική Καλαμαριά με την δημοκρατική και αγωνιστική παράδοση, στην Καλαμαριά του Μπλόκου, στην Καλαμαριά του Μένιου Αλεξιάδη στην Καλαμαριά που διοικήθηκε μετά την απελευθέρωση της, από το ΕΑΜ. Είναι σαφές ότι οι νοσταλγοί του Χίτλερ θα πρέπει να τσακιστούν από τον λαό της Καλαμαριάς.
 
Ποιο σχέδιο έχετε για τον πολιτισμό; Σε ποιες δραστηριότητες θα ρίξετε το βάρος; Θα στηρίζατε τοπικούς καλλιτέχνες; 
 
Δ.Α: Πρέπει να δούμε τον πολιτισμό αλλιώς. Βασικά στοιχεία της δικιάς μας αντίληψης είναι η αποκέντρωση, η στήριξη της πρωτογενούς καλλιτεχνικής και ερασιτεχνικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ανάδειξη της ιστορικής μνήμης με έναν τρόπο σύγχρονο ώστε το παρελθόν να συνομιλεί με το παρόν της Καλαμαριάς αλλά και η πρόσβαση στον πολιτισμό σε όλους και σε όλες. Η στήριξη των καλλιτεχνών της Καλαμαριάς είναι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα τα παραπάνω. Συνεπώς είναι στοίχημα πέρα από τις μεγάλες εκδηλώσεις, να ανοίξουμε τα θέατρα της πόλης μας, τους χώρους πολιτισμού σε μικρές ερασιτεχνικές καλλιτεχνικές ομάδες, να δώσουμε χώρο στους νέους και στις νέες να δημιουργήσουν καλλιτεχνικά. Ο πολιτισμός είναι ο τρόπος η Καλαμαριά να παραμείνει μια πόλη ζωντανή και δραστήρια και σε αυτό στοχεύουμε. 
 
Σας ευχαριστούμε πολύ.
 
 
Η κεντρική ομιλία της παράταξης Καλαμαριά Αλλιώς θα γίνει την Κυριακή 19 Μαϊου στις 7 το απόγευμα στην Πλατεία Προσφυγικού Ελληνισμού.
 
60444742 2952814911425206 3508099669278326784 n

 

Με δεδομένο ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η καθαριότητα της πόλης, αποτελούν κοινωνικά αγαθά άμεσης προτεραιότητας για κάθε σύγχρονη τοπική κοινωνία, η Αντιδημαρχία Καθαριότητας-Ανακύκλωσης και Πρασίνου Καλαμαριάς, ξεκίνησε εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου να καθαριστούν τα οικόπεδα και οι ακάλυπτοι χώροι που υπάρχουν στην Καλαμαριά.

Συγκεκριμένα, οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές οικοπέδων αλλά και άλλων ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται μέσα στα διοικητικά όρια του Δήμου αλλά και σε απόσταση 100 μέτρων από αυτά, υποχρεούνται να τους καθαρίζουν από τα ξερά χόρτα και να απομακρύνουν τυχόν άλλα εγκαταλελειμμένα υλικά ή αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτούς, ώστε να αποτραπεί το ενδεχόμενο να προκληθεί πυρκαγιά ή ακόμη και να επεκταθεί γρήγορα.

Οφείλουν λοιπόν από το νόμο, οι ιδιοκτήτες να διατηρούν τους χώρους ελεύθερους από απορρίμματα ακόμη και όταν προέρχονται από τρίτους και ο Δήμος τους παροτρύνει να προβαίνουν εντός του τρέχοντος μηνός, σε περιοδική καθαριότητα και σε αποψίλωση, όπως άλλωστε ορίζει και η ισχύουσα νομοθεσία (ν. 3852/2010, άρθρο 94 παραγρ. 26), καθώς είναι υπεύθυνοι και υποχρεωμένοι για τον καθαρισμό τους, ενόψει μάλιστα του καλοκαιριού και του αυξημένου κινδύνου πυρκαγιών .

Σε περίπτωση πάντως που οι ιδιοκτήτες τους εξακολουθούν να μη συμμορφώνονται και μετά από τις σχετικές συστάσεις, ο Δήμος έχει το δικαίωμα, να παρεμβαίνει και να μεριμνά για την περιοδική καθαριότητα και την αποψίλωση (ξεχορτάριασμα), καταλογίζοντας όμως τα έξοδα στους ιδιοκτήτες που είναι υπεύθυνοι, σύμφωνα, με τις ίδιες ισχύουσες διατάξεις.

Σε αυτή την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες υποχρεούνται να πληρώσουν ολόκληρη τη δαπάνη που πραγματοποίησε ο Δήμος, καθώς και ένα πρόστιμο, ενώ υποβάλλεται και μήνυση για το αδίκημα, όπως προβλέπει το άρθρο 433 του Ποινικού Κώδικα (για παράβαση διατάξεων για την προφύλαξη από φωτιά).

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου από τις αρχές Μαΐου ξεκίνησε με τον καθαρισμό των δημόσιων οικοπέδων και όταν ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, θα συνεχιστεί ο καθαρισμός και στα ανοιχτά ιδιωτικά οικόπεδα, των οποίων οι ιδιοκτήτες ή οι νομείς και οι επικαρπωτές, παρά την ειδοποίηση δεν συμμορφώθηκαν και φυσικά θα υποστούν οι οικονομικές συνέπειες που ορίζει ο νόμος και ο κανονισμός του Δήμου.  

 
 
Επτά είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι θα διεκδικήσουν το δημαρχιακό αξίωμα στο δήμο Καλαμαριάς ο οποίος έχει το ιδιαίτερο γνώρισμα ότι είναι ίσως ο μοναδικός πανελλαδικά που δεν έχει δημοτικές ενότητες ούτε δημοτικά διαμερίσματα.
Έτσι κάθε συνδυασμός περιλαμβάνει μόνον τους υποψήφιους δημοτικούς συμβούλους που στην περίπτωση της Καλαμαριάς ο μέγιστος αριθμός τους ανέρχεται σε 62 (41 μέλη δημοτικού συμβουλίου).
Το κατώφλι του Πρωτοδικείου πέρασαν χθες και σήμερα επτά επικεφαλής συνδυασμών. Πρόκειται για τους:
 
1. Θεοδόση Μπακογλίδη: είναι ο εν ενεργεία δήμαρχος, επικεφαλής του συνδυασμού «Συνεργασία για την Καλαμαριά» ο οποίος περιλαμβάνει τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων (62). Ο κ. Μπακογλίδης είχε εκλεγεί το 2014 τη δεύτερη Κυριακή με 61,84% (την πρώτη είχε λάβει 47,67%). 
2. Γιάννης Δαρδαμανέλης: είναι ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γενιά Δημιουργίας» και κατέρχεται πρώτη φορά στις εκλογές. Μεγάλο μέρος της παράταξής του περιλαμβάνει και στελέχη από τον συνδυασμό του Στέλιου Ματσαρίδη ο οποίος το 2014 είχε λάβει 14,34%. 
3. Άρης Τεμεκενίδης: υποψήφιος με τον συνδυασμό «Καλαμαριά Πρώτη Ξανά». Ο κ. Τεμεκενίδης είχε εκλεγεί το 2014 δημοτικός σύμβουλος με το συνδυασμό «Ριζοσπαστική Ενωτική Κίνηση Καλαμαριάς» που είχε την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά εδώ και μήνες αποχώρησε, μαζί με άλλους τρεις δημοτικούς συμβούλους της ίδιας παράταξης και έκαναν ανεξάρτητο συνδυασμό.
4. Βικέντιος Αντωνάκης: επικεφαλής του συνδυασμού της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Ήταν υποψήφιος και το 2014 λαμβάνοντας 10,14%.
5. Αβραάμ Περσίδης: υποψήφιος με τον συνδυασμό «Η Καλαμαριά που μας αξίζει», κατέρχεται πρώτη φορά στις εκλογές. 
6. Δημήτρης Αρκούδης: είναι υποψήφιος με τον συνδυασμό «Καλαμαριά Αλλιώς» ο οποίος υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. 
7. Θόδωρος Βολτσίδης: υποψήφιος συνδυασμού ο οποίος υποστηρίζεται από την Χρυσή Αυγή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέρος των υποψηφίων δημοτικών συμβούλων προήλθε μέσω μεταδημοτεύσεων οι οποίες έγιναν τις τελευταίες ημέρες.
 

 

Υπογράφηκε η σύμβαση για την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση των Παιδικών Χαρών του Δήμου Καλαμαριάς.

Στόχος είναι ο εξοπλισμός των Παιδικών Χαρών με παιχνίδια ασφαλή και κατάλληλα, ώστε να πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις που ορίζουν τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και οι προδιαγραφές που έχει ορίσει το υπουργείο Εσωτερικών.

Η προμήθεια έγινε μετά από δημόσιο διαγωνισμό και αφορά την τοποθέτηση εξοπλισμού και πλαστικού τάπητα ασφαλείας στις ακόλουθες Παιδικές Χαρές του Δήμου:

 
 1. Παιδική Χαρά Αργυροπούλου-Παπαδημητρίου
 1. 2
 1. Παιδική Χαρά Παπακυρίτση
 1. 3
 1. Πάρκο Τζούμα (Ισμήνης-Μανδηλαρά)
 1. 4
 1. Παιδική Χαρά Καυκάσου-Παπαδιαμάντη
 1. 5
 1. Παιδική Χαρά Βουλγαροκτόνου-Καυκάσου
 1. 6
 1. Παιδική Χαρά Δαβάκη-Παρασκευοπούλου
 1. 7
 1. Παιδική Χαρά Εμμ.Παπά-Ιουστινιανού
 1. 8
 1. Παιδική Χαρά Βλαχερνών-Παλαμά
 1. 9
 1. Παιδική Χαρά Κ. Ελευθεριάδου
 1. 10
 1. Πλατεία Ύδρας (Ανδρούτσου-Σμύρνης)
 1. 11
 1. Παιδική Χαρά Αιγαίου-Θερμαϊκού
 1. 12
 1. Πάρκο 13ης Αυγούστου (Κερασούντος)
 1. 13
 1. Πάρκο Μάκη Αλεξιάδη (Νικ.Πλαστήρα)
 1. 14
 1. Πάρκο Αφανούς Ναύτη (Ποσειδώνος-Φαέθωνος)
 1. 15
 1. Πάρκο Μάτση (Παντειχίου-Αγν. Στρατιώτη)
 1. 16
 1. Πάρκο Αλησμόνητων Πατρίδων
 1. 17
 1. Πλατεία Σκρα
 1. 18
 1. Παιδική Χαρά Αμισού
 1. 19
 1. Παιδική Χαρά Ν.Στράτου
 1. 20
 1. Παιδική Χαρά Πολυβίου
 1. 21
 1. Παιδική Χαρά Σουλίου
 1. 22
 1. Παιδική Χαρά Μακεδονικής Αμύνης
 1. 23
 1. Παιδική Χαρά Αντιγόνης
 1. 24
 1. Πάρκο Μ.Κατράκη
 1. 25
 1. Παιδική Χαρά Καισαρείας
 1. 26
 1. Παιδική Χαρά Λουκιανού

Δήλωση δημάρχου Καλαμαριάς : «Δίνουμε οριστική λύση στο πρόβλημα των Παιδικών Χαρών του Δήμου μας, ώστε τα παιδιά να παίζουν με ασφάλεια και χωρίς προβλήματα. Η καθυστέρηση του έργου οφειλόταν στη γραφειοκρατία και στο ασφυκτικό πλαίσιο πιστοποίησης και αδειοδότησής τους. Συνεχίζουμε την προσπάθεια αναβάθμισης και άλλων ελεύθερων χώρων προς όφελος των παιδιών μας».

 

Μελέτες και χωρικά σχέδια πρόκειται να εκπονηθούν το επόμενο διάστημα για το δυτικό παράκτιο μέτωπο Θεσσαλονίκης, την παραλία Καλαμαριάς και Πυλαίας και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα.  
Ειδικά σε ό,τι αφορά το δυτικό παράκτιο μέτωπο στην περιοχή της Μενεμένης, αυτό περιλαμβάνει την περιοχή δυτικά των εκβολών του Δενδροποτάμου, έως το όριο με το Δήμο Δέλτα και αποτελεί μέρος της ευρύτερης δυτικής παράκτιας ζώνης του Θερμαϊκού. Στην περιοχή παρατηρούνται έντονα στοιχεία υποβάθμισης ενώ εκεί βρισκόταν ο ΧΑΔΑ της Θεσσαλονίκης και τα παλιά βυρσοδεψεία. Στόχος της μελέτης είναι να γίνει η περιβαλλοντική εξυγίανση και η αναβάθμιση της περιοχής.


Σχετικά με την παραλιακή ζώνη Καλαμαριάς και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα, η παραλιακή εκτός σχεδίου ζώνη της Καλαμαριάς εκτείνεται σε 325 στρέμματα, από το όριο με το Δήμο Θεσσαλονίκης (περιοχή οδού Σοφούλη) μέχρι το διοικητικό όριο με το Δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη (εκβολή Περιφερειακής Τάφρου). Στην έκταση υπάρχουν κηρυγμένες δασικές εκτάσεις, αρχαιολογικοί χώροι, διατηρητέα κτίρια, στοιχεία που τονίζουν την ιδιαιτερότητα της παράκτιας ζώνης του Δήμου ως περιοχή προστασίας και διαφύλαξης. Η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης εκτιμάται ότι θα συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων και στην αναβάθμιση της περιοχής ενώ το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για το πρώην στρατόπεδο Κόδρα (300 στρ.) αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την αξιοποίησή του ως υπερτοπικού πάρκου πρασίνου, αναψυχής, αθλητισμού και πολιτιστικών λειτουργιών.


Για την παραλία Πυλαίας προβλέπεται η σύνταξη μελέτης πολεοδόμησης για την έκταση 650 στρ. επί του παραλιακού μετώπου που οριοθετείται νοτιοδυτικά από την ακτογραμμή, βορειοδυτικά από την Περιφερειακή Τάφρο, ανατολικά από τη λεωφόρο Γεωργικής Σχολής και με νότιο όριο τον ανισόπεδο κόμβο ΙΚΕΑ. Θα εξεταστεί η ένταξη στο σχέδιο πόλης με χρήσεις κεντρικών λειτουργιών, χρήσεις τουρισμού και αναψυχής και ελεύθερων χώρων και αστικού πρασίνου.
Συνολικά, την πολεοδομική οργάνωση έξι περιοχών σε τέσσερις Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης ενέκρινε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με την υπογραφή της χρηματοδότησης γενικών, ειδικών και τοπικών χωρικών σχεδίων από τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα. Πιο συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης θα εκπονήσει μελέτες τοπικού χωρικού σχεδίου για τους Αμπελόκηπους, τη Μενεμένη και το πρώην στρατόπεδο Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ο Δήμος Παύλου Μελά θα συντάξει τοπικό χωρικό σχέδιο για την περιοχή της Σταυρούπολης. Ο Δήμος Καλαμαριάς θα εκπονήσει γενικό χωρικό σχέδιο, που αφορά σε ζωτικού ενδιαφέροντος περιοχές, όπως η παράκτια ζώνη του και το πρώην στρατόπεδο Κόδρα. Ο Δήμος Πυλαίας - Χορτιάτη θα συντάξει μελέτη πολεοδόμησης για το παραλιακό μέτωπο της Πυλαίας.
    "Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενισχύει τους Δήμους ώστε να οργανώσουν πολεοδομικά σημαντικούς χώρους εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος, με υπερτοπικό χαρακτήρα και να βελτιώσουν έτσι το αστικό περιβάλλον. Μέσα από τα χωρικά σχέδια δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για καλύτερες πόλεις και για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών", επισήμανε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Η παράταξη ''Καλαμαριά Αλλιώς'' εξέδωσε ανακοίνωση για τη συμμετοχή στις αυτοδιοικητικές εκλογές παράταξης που υποστηρίζεται από τη Χρυσή Αυγή:

 

Η κάθοδος ενός συνδυασμού που υποστηρίζεται από την Χρυσή Αυγή μόνο οργή μπορεί να δημιουργήσει. Η εγκληματική αυτή οργάνωση που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα και τον Σαχζάτ Λουκμάν, που επιτέθηκε αμέτρητες φορές σε πρόσφυγες και μετανάστες και έστησε ενέδρες σε λοατκι+ άτομα δεν έχει καμία θέση στην προσφυγική Καλαμαριά.
Σήμερα δοκιμάζεται η τοπική μας ιστορία αλλά και η συλλογική μας μνήμη. Όλοι εμείς που γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε ή ήρθαμε σε αυτή την πόλη, οφείλουμε πάντοτε να θυμόμαστε το παρελθόν της, ένα παρελθόν που πρέπει να διδάσκει ότι στην Καλαμαριά της προσφυγιάς δεν χωράνε ρατσιστές και μισαλλόδοξοι. Δεν χωράνε ούτε στο δημοτικό συμβούλιο, αλλά ούτε και στην καθημερινότητα μας, στις συνοικίες και τις γειτονιές μας.Οι πολίτες της Καλαμαριάς σταμάτησαν την εθνικιστική φιέστα στο Κόδρα. Οι πολίτες της Καλαμαριάς να βρεθούν ξανά στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό.
Εμείς, σήμερα, τώρα, στην Καλαμαριά να μην αφήσουμε να δοθεί ούτε σπιθαμή χώρου στους νοσταλγούς των πιο σκοτεινών σελίδων της ανθρώπινης ιστορίας.

Δημιουργούμε το Μέλλον
Καλαμαριά Αλλιώς

Ομόφωνα αθώος κρίθηκε ο πρώην δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο οποίος κάθισε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος για υπόθεση απάτης, ύψους 710.000 ευρώ, με επίκεντρο τη Δημοτική Επιχείρηση Παιδικών Σταθμών Καλαμαριάς, κατά την χρονική περίοδο 2003-2008.

   Εκτός από τον πρώην δήμαρχο, το δικαστήριο αθώωσε για την ίδια υπόθεση δύο πρώην διευθύντριες και τους τέσσερις προέδρους της Δημοτικής Επιχειρήσεις, εκείνης της περιόδου. Όλοι οι παραπάνω αντιμετώπιζαν κατηγορίες συνδεόμενες με απάτη εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ε.Ε. και απλή απάτη, κατά περίπτωση, ως φυσικοί, ή ηθικοί αυτουργοί, αλλά και ως απλοί συνεργοί στις συγκεκριμένες πράξεις.

   Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, η υπόθεση αφορούσε δίδακτρα που κατέβαλαν γονείς για τη φοίτηση των παιδιών τους σε δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς, υπηρεσίες, που κατά το κατηγορητήριο "παρέχονταν δωρεάν, καθώς ήταν επιδοτούμενες από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ελληνικό κράτος και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας".

   Οι εμπλεκόμενοι απολογήθηκαν ότι τηρήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες, τονίζοντας ότι καμία διαχειριστική αρχή ή ελεγκτικός μηχανισμός δεν διαπίστωσε έλλειμμα, ούτε αναζητήθηκε το συγκεκριμένο ποσό από την Ε.Ε. Οι ισχυρισμοί αυτοί φαίνεται ότι έπεισαν τους δικαστές που αποφάσισαν την αθώωσή τους.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

DMC Firewall is a Joomla Security extension!